2018.MÁJ
14
Ajánljuk:
Bábszínház: Holle anyó
A klasszikus mese különleges bábtechnikával előadva.
Újszínház korábbi bejegyzése:
Újszínház: A nagy ho-ho-horgász
Legutóbbi bejegyzés:
Operett Színház: Anna Frank
Tájékoztatjuk, hogy oldalunkon nem használunk sütiket, azonban a látogatása során konkrét személyhez nem köthető módon egyes technikai adatokat (pl: kattintások, látogatás ideje, látogató országa) rögzíthetünk, amelyeket az oldal fejlesztéséhez használunk fel. Bővebb információt az adatkezelési szabályzatunkban talál.
Újszínház
Pozsgai Zsolt: A Vasgróf

(Nincs repertoárban)

Tisza István gróf a magyar történelem egyik legviharosabb időszakában vállat politikai szerepet: miniszterelnöksége az első világháború kitörését megelőző időszakban kezdődött és rövid megszakítással folytatódott a háború évei alatt is. Már akkor is és most is erősen megosztotta a közvéleményt, sokan őt tartották a háborús politika megtestesítőjének, aki belehajszolta Magyarországot a hadbalépésbe. Emiatt több merényletet is megkíséreltek ellene, végül villájában, családja szeme láttára végeztek vele.
Politikai felelőssége és az ellene megkísérelt merényletsorozat ihlette Pozsgai Zsolt drámaírót a történet színpadi feldolgozására.
A darab tényszerűen mutatja be a történelmi eseményeket, az összes ellene elkövetett támadást, emellett kísérletet tesz arra, hogy bemutassa Tisza Istvánt, az embert - szerelmi életén, baráti kapcsolatain keresztül. Az abszurd hangvételű, modern sodrású drámában különös szemszögből láthatjuk a kor jellegzetes alakjait: Ady Endre például mint a vérbajtól eszét vesztett költő jelenik meg a műben, Csinszkát pedig számító és könnyűvérű művészrajongóként mutatja be. Ugyanígy szarkasztikus perspektívából ismerhetjük meg Károlyi Mihályt, Andrássy Gyulát, Apponyi Albertet. A történet, a konzervatív Tisza István, a Vasgróf szerepét boncolgatja az I. világháborúban. Egy ember és a magyar nép történelmi tragédiája tárul elénk, az első világégés minden következményével. Azt vizsgálja, hogy vajon mennyire van igaza a kollektív bűntudatunknak az I. világháborús részvételünkben?
Rendező:Kerényi Imre

A darabot már levették műsorról, ezért nem tudod értékelni.