2019.FEB
10
Ajánljuk:
Bábszínház: Holle anyó
A klasszikus mese különleges bábtechnikával előadva.
Következő bejegyzés:
Örkény Színház: A mélyben
Legutóbbi bejegyzés:
Madách Színház: Meseautó
Tájékoztatjuk, hogy oldalunkon nem használunk sütiket, azonban a látogatása során konkrét személyhez nem köthető módon egyes technikai adatokat (pl: kattintások, látogatás ideje, látogató országa) rögzíthetünk, amelyeket az oldal fejlesztéséhez használunk fel. Bővebb információt az adatkezelési szabályzatunkban talál.
B32 Kultúrtér
Szabó Borbála: Rebeka


Dr. Tamás Attila fiatal sztárpszichológus izgalmas, szakmailag is színvonalas előadásaiért az egész ország rajong. Az élete is tökéletesnek látszik: gyönyörű felesége épp most várja az első kisbabájukat, a kis család rendszeres szereplője a magazinoknak. Minden szép és csillogó.
Egyetlen gyenge pontja van csak, az egyik páciense: Márta. Ez a borderline szindrómával küzdő szürke, fárasztó, jelentéktelen nő Attila szakmai kudarca. Semmilyen eredményt nem tudott nála elérni a hosszú terápia során, de elküldeni sem sikerül, mert Márta mindig visszatér, mint a bumeráng. Folyton panaszkodik, sajnáltatja magát, éjszakánként telefonon hívogatja Attilát és öngyilkossággal fenyegetőzik. Kezelhetetlennek tűnik a helyzet.
Egy alkalommal, amikor Attila hipnózist alkalmaz Mártánál, váratlan dolog történik. Valaki más ébred fel, mint aki távozott, a páciens eddig rejtőzködő másik személyisége: Rebeka. Attilát lenyűgözi a csodálatos illúzió.
Megtévesztésig hasonlít egy valódi emberre: tud szeretni és lehet őt szeretni. Vonzó, kedves, merész, játékos, kegyetlen. Egyszer elveszett kislányhoz hasonlít, máskor démonian csábító nőhöz - de mindenben ellentéte Mártának. Az orvosi etika természetesen azt diktálja, hogy a páciens gyógyulása érdekében Attila semmisítse meg Rebekát, de ez a küldetés egyre lehetetlenebbnek tűnik. Soha életében nem vonzotta ennyire senki, mint ez a lány - aki tulajdonképpen nem is létezik.
A hús-vér férfi szenvedélyes viszonyba keveredik egy beteg elme által kreált személyiségrésszel. Valóság és képzelet kezd végzetesen összekeveredni. Márta tudomást szerez róla, mi zajlik „a háta mögött”, és féltékenyen tombol, követeli Rebeka azonnali elpusztítását, fenyegetőzik, és amikor nem teljesül rögtön a kérése, akkor bosszúból kész romba dönteni a pszichológusa valódi életét: elárulja a feleségének, hogy szeretője van.

Úgy tűnik, Attila élete összeomlik. Vagy lehet, hogy csak most kezdődik?
A darab szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk nagyon is szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit.

Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik?
(Miért, a szerelem talán létezik?)
Ki a beteg és ki egészséges?
Mi a valóság, mi a képzelet? És melyik a szebb?
Mit jelent, hogy: személyiség? Lélek?
Mit jelent élni?

A Rebeka egy szerelmi négyszög története. Három szereplővel. Két színészre.

szereplők: Kurta Niké , Vincze Petra, Egger Géza
rendező: Balogh AttilaA színdarabot csak néhányan értékelték.

Nekem tetszett, érdemes megnézni egyszer, de csak erős idegzetűeknek . A csaj nagyot játszik benne, a srác kicsit gyengébb. Érdemes előre ülni.
 V

A darab nagyon megfogott, fantasztikus színészi alakítás volt. Az arénaszínpad kialakítása nem tette ugyan lehetővé, hogy mindent a legjobban lássunk, de a színészi játék és a mondanivaló kompenzálta.
 Eszter