Karinthy Színház
J.B Priestley : Veszélyes forduló


A Veszélyes forduló J.B. Priestley angol regényíró első színműve, melyet az 1932-es megjelenése óta eltelt közel 100 évben nem sok hazai színház tűzött műsorára. Ez a „mellőzöttség” nem csak ennek a darabjának szól, Priestley bár rendkívül termékeny szerző volt, ma is ritka vendége a magyar teátrumoknak. Az 1940-es években viszont ez másképp volt, a második világháborút megelőző időszakban a Nemzeti Színház és a Vígszínház több művét is bemutatta, a 60-as évektől kezdett Priestley valamiért kikopni a fővárosi színházi életből, gyakrabban adaptálták műveit vidéken, mint Budapesten.
Stílusa, történetkezelése és karakterábrázolása a 21. században is frissnek, újnak hat, fordulataival képes ma is meglepni a nézőt, és olyan biztos kézzel mozgatja szereplőit, mint bábmester a marionetteket. Nyelvezete éles, mégsem sért vagy bánt meg senkit, viszont olyan kritikát mond az emberekről, a brit társadalomról és egyes rétegeiről, amely minden országban és minden korban megállja a helyét. Több darabjában is mesterien bánik az idővel, úgy köti össze a múltat, a jelent és a jövőt, ahogy talán senki más. Ez is hozzájárul ahhoz az élményhez, amelyet a művei, köztük a Veszélyes forduló is nyújt majd a közönségnek.
Annak ellenére, hogy drámáit nem gyakran játsszák Budapesten, nem lehet teljesen ismeretlen a neve a színházszerető közönség számára. A Karinthy Színházban például 1996-ban mutatták be Priestley talán leghíresebb művét, a Váratlan vendéget, melyet az a Karinthy Márton állított akkor színpadra.

Szereplők:Fehér Tibor, Földes Eszter,Szatory Dávid, Döbrösi Laura,Bozó Andrea, Marton Róbert, Rátonyi Hajni

Rendező: Karinthy Márton

2019.JÚN
30
Ajánljuk:
Bábszínház: Holle anyó
A klasszikus mese különleges bábtechnikával előadva.
Következő bejegyzés:
Belvárosi Színház: Vadméz
Előző bejegyzés:
Játékszín: A takarító
Karinthy Színház következő bejegyzése:
Karinthy Színház: Lököttek
Karinthy Színház korábbi bejegyzése:
Karinthy Színház: A bolond lány
Tájékoztatjuk, hogy oldalunkon nem használunk sütiket, azonban a látogatása során konkrét személyhez nem köthető módon egyes technikai adatokat (pl: kattintások, látogatás ideje, látogató országa) rögzíthetünk, amelyeket az oldal fejlesztéséhez használunk fel. Bővebb információt az adatkezelési szabályzatunkban talál.